GÖRÜNTÜLÜ

Fatma Koçyiğit: Umudumuz var, seçeneksiz değiliz!

7 yıldır rehin tutulan Gültan Kışanak’ın Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığına aday olmasının tüm kadınları heyecanlandırdığını ifade eden DEM Parti Kadın Meclisi Üyesi Fatma Koçyiğit, Ankaralı kadınların seçimlerde seçeneksiz olmadığını söyledi.

YEREL SEÇİM

Halkların Eşitlikçi ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Üyesi Fatma Koçyiğit, Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlere ilişkin ANF’ye konuştu.

Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 7 yıldır rehin tutulan Gültan Kışanak’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak açıklanmasının Ankara’daki kadınlarda heyecan yattığını belirten Koçyiğit, şunları söyledi: “Ankara’da seçeneğimizin olması hem de Gültan Kışanak gibi bir seçeneğimizin olması bizi çok heyecanlandırdı. Ama aynı zamanda da üzerimize büyük bir sorumluluk yükledi. Çünkü Gültan Kışanak’ı sadece sandık iklimine sıkıştırılacak bir kişi, bir kadın olarak görmüyoruz. Bu nedenle DEM Kadın Meclisi koordinasyonu ve diğer kadın arkadaşlarla birlikte ne yapacağımıza yönelik hemen bir dizi toplantı aldık. 


8 Mart öncesi Gültan Kışanak'ın seçim kampanyasının startını vermek üzere Ankara Kuğulu Park'ta büyük bir kadın buluşması yaptık. Gerçekten oraya gelen her kadın, çok heyecanlıydı. Herkes birçok proje üretti, ne yapılması gerekir, kampanyanın adını konuştuk ve siyasetin Mor Dem’i hepimizin yüreğinde güller açtırdı. Tabii buraya giderken de birçok toplantı aldık. Ankara'da hem basınla toplantı aldık, hem geniş kadın çevreleriyle bir toplantı aldık. Yani bu kampanya nasıl yürüyebilir? Sadece kampanyanın bir seçime sıkıştırılmış değil, öbür ayağının da güçlü olmasının gerektiğini birlikte tartıştık.”

GÜLTAN KIŞANAK’IN ADAYLIĞI BÜYÜK BİR HEYECAN YARATTI

Gülten Kışanak’ın aday gösterildiği yerin Ankara olmasının önemine dikkat çeken Koçyiğit şöyle devam etti: “Ankara çözüm odağının olduğu bir yer. Yani devletin başkenti sonuçta. O anlamıyla Ankara'da Gültan Kışanak gibi bir adayın olması çok önemliydi. Hem kayyum siyasetine bir biçimde bir cevaptı, hem de Kürt meselesinin çözüm yeri burası ona bir cevaptı. Gültan Kışanak’ın adaylığının açıklanmasının ertesi günü dokuz kadın katledildi. Kadına yönelik şiddetin bu kadar arttığı bir yerde, kadın meselesinin yani tüm şiddet sarmalının yaşandığı bir yerde bunun çözüm yeri olarak Ankara’da aday olması önemliydi. 8 Mart'ı bir biçimiyle Gültan’ın da adaylığını merkeze aldığımız bir biçimde yürüttük. Ankara Kadın Platformu, 8 Mart eyleminde Gültan’ın mesajlarını coşkuyla okudu. Yine gece yürüyüşünde Gültan’ın sloganları, fotoğrafları taşındı. Gerçekten hepimize bir heyecan yarattı.”

31 Mart yerel seçimlerinde iki erkek arasında sıkışıp kalmayacaklarını ve çözümsüz olmadıklarının vurgusunu yapan Koçyiğit; “Hem bizler için, hem feminist, sosyalist kadınlar için birbirinin kopyası iki erkek arasında kötünün iyisi diyeceğimiz bir tercih yok. Tamamen ırkçı, erkek egemen iki erkek arasında kendimizi çok çözümsüz hissediyoruz. Gültan’ın aday olması, bu seçim atmosferini başka türlü yaşamamıza neden oldu. Etrafımızdaki kadınlar, feminist, sol- sosyalist kadınlarda, muhalif kesimlerde ciddi bir baskı var. Genel konjonktürden dolayı da içe kapanma durumu var. Ama en dinamik şey, Türkiye'de kadın hareketidir. Hem Kürt Kadın Hareketi, hem de Türkiye'deki feminist hareketi, kadın kurtuluşları hareketi.

Bir günde 9 kadın öldürülüyor, AKP-MHP iktidarı, sürekli kadınların giyimine, kuşamına, kazanılmış haklarına saldırıyor. Biz sürekli bu saldırılara karşı mücadele eder bir pozisyondayız. Biz de bu dönemde sürekli bu şiddet sarmalına yönelik, haklarımıza yönelik, bizi sürekli aileye hapseden, sürekli ne yapmamız gerektiğini söyleyen, sürekli bize parmak sallayan bir erkek aklıyla mücadele ediyoruz. Gültan’ın adaylığını birbirimize bakmamızı, birbirimizden güç almamızı, birbirimize bir biçimiyle güçlü hissetmemizi sağlayacak bir adım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

BİRLİKTE ÇOK GÜÇLÜYÜZ

DEM Parti Kadın Meclisi olarak Konur Sokak'ta açtıkları Kadın Seçim Bürosuna tüm kadınları çağıran Koçyiğit, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Umudumuz var, seçeneksiz değiliz. 1980'lerden bugüne hala direnen, mücadele eden, bir biçimiyle gerçekten hepimize moral olan Gültan Kışanak, Ankara'da adayımız. Yani gönül rahatlığıyla Gültan'a sadece bir kimliğine değil, hangi kimliği olursa olsun, basın, kadın, feminist, sosyalist, Kürt, Alevi tüm kimliklerimizle bir yerde Gültan'la buluşalım. Ankara'da DEM vakti diyelim ve hep birlikte mücadeleye devam edelim. Seçim büromuza da tüm kadın arkadaşları, Ankara'daki tüm kadınları bekliyoruz. Birlikte güçlüyüz, birlikte bu süreci aşacağız ve biz kazanacağız.”